A hőszivattyú működése egy érdekes folyamat, és itt utánanézhetsz!

Mostanában a megújuló energia mindinkább előtérbe kerül, és nem csak azért, mert az emberek szeretnének minél többet spórolni, hanem azért is, mert egyre inkább környezettudatossá válnak. Szelektíven gyűjtik a szemetet, annyi vizet használnak, amennyi indokolt, emellett a gazdaságosan fenntartható házak is egyre gyakoribbak, amik hőszigeteléssel és több rétegű ablakkal vannak ellátva. Nekem ez utóbbi különösen üdvös, mivel ablakokkal, ablakbeépítéssel foglalkozom. És nagyon jól tudom, hogy ha a nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, akkor nincs az az energiatakarékos, hatékony fűtés, amit megfelelően lehetne használni. Akár gázzal, akár fával, akár pedig hőszivattyúval fűt az ember, ha szökik a meleg, akkor az egészet megette a fene. Apropó hőszivattyúk: más is úgy volt vele, hogy egyre többször hallott róluk, de fogalma sem volt, mik is azok valójában? A hőszivattyú működése egyáltalán nem olyan bonyolult, ha az embernek van egy kis érzéke a fizikához, mindazonáltal egyáltalán nem szégyen, ha nem tudod magadtól. Éppen ezért néztem utána én is, és ehhez a legjobb forrásnak a klimaglobal.eu oldal bizonyult.

Hogyan is működnek a hagyományos fűtések? Van egy hőforrás, ami hőenergiát termel, leadja azt a szoba levegőjének, ami ideális esetben meg is tartja azt egy darabig. Persze, mint említettük, ha nem jó a szigetelés, illetve hőhidak keletkeznek, vagy valahol rés van, és a külső-belső hőmérséklet elkezd kiegyenlítődni, akkor csak nagyobb energiabefektetéssel lehet fenntartani a kellemes szintet. Így működnek a gázos készülékek, mint például a konvektorok, vagy a kályhák, kandallók is. Az endoterm égésfolyamat hője fentről lefelé cirkulációt okoz, és felmelegíti a lakóteret. Ezzel szemben a kazánok meleg vizet keringetnek a fűtésrendszerben, és a radiátorok adják le a meleg víz hőjét, nem a gáz égése melegít közvetlenül. De ne kanyarodjunk el ennyire. Miben különbözik ezektől a hőszivattyú működése? Például abban, hogy nem előállítja a hőt, hanem elvonja azt a külső közegtől. Például a földből, levegőből vagy vízből. Hogyan lehetséges ez? Máris rátérek!

A hőelvonás egy alacsony párolgási pontú hűtőközeg által történik, amit a rendszer az adott közegben keringet, és az így elvont hővel melegíti fel vagy a levegőt, vagy a vizet. Bonyolult? Egyáltalán hogyan működhet ez, ha odakint is hideg van? Nos, úgy, hogy minden, ami melegebb, mint az abszolút 0°, azaz -273°C, az tárol magában hőenergiát, és ez ki is vonható belőle. A hűtőközeg nagy nyomáson folyékonnyá válik, erről gondoskodik a hőszivattyú rendszerben található kompresszor, és ahogy ez az anyag a vezetékekben áthalad, a környezetétől hőt von el, hogy ismét elpárologhasson. Ezt a felvett energiát adja át a fűtésrendszerben található víznek vagy levegőnek, és így lehetséges vele még télen is fűteni, még akkor is, ha odakint kemény fagyok vannak. Mindjárt nem is olyan bonyolult a hőszivattyú működése, igaz?

Csak egy fajta hőszivattyú van? – kérdezhetnéd. Nem, többféle is létezik, és aszerint osztályozzuk őket, hogy milyen közegből vonnak el energiát, és milyennek adják át. Eszerint megkülönböztethetünk

  • levegő-levegő hőszivattyút (amilyen a légkondicionáló is),
  • levegő-víz hőszivattyút,
  • víz-víz hőszivattyút,
  • talajszondás,
  • illetve talajkollektoros hőszivattyúkat.

Mindegyik ugyanazon az elven működik, mint amit az imént kifejtettünk, csak éppen az egyik egy fúrt kút vizéből, a másik a külső légkörből, míg megint másik a Nap sugarai által felmelegített talajból von el hőenergiát. A talajszondás és talajkollektoros hőszivattyúk jellemzően drágábbak, mert komoly engedélyeztetési procedúrán és földmunkán kell átesni, mire telepíthetők, illetve a vizes hőszivattyúkhoz is fúrni kell, és ha nagyon mélyen van talajvíz, vagy egyáltalán nincs, az ellehetetlenítheti az egészet. De sebaj, a levegős hőszivattyúk bárhol, bárki kertjében vidáman elüzemelnek, hiszen csak egy 1,5 négyzetméteres betonalap kell a kültéri egységnek, a többi már megoldható.

hőszivattyú működése

De mi a helyzet akkor, ha a hőszivattyú működése már biztosítható, de a fűtésrendszerrel még kérdések vannak? Bármilyen fűtési csőhálózatra rákapcsolható egy hőszivattyú? Sajnos a válasz az, hogy nem. A régi, kis átmérőjű, alacsonyabb nyomáshoz tervezett belső fűtésrendszereket sajnos el lehet ilyen esetben felejteni, új kell helyettük. Vagy ha erre nincs keret, akkor egy levegő-levegő hőszivattyú lehet az ideális, hiszen ez gyakorlatilag egy légkondicionáló, amivel fűteni is lehet. Így még talán jobban is jársz, hiszen a hűtést-fűtést is megoldod egy beruházással.

Bizonyos hőszivattyú rendszerek arra is alkalmasak, hogy ne csak a szobák melegét biztosítsák, de még a használati melegvizet is elő tudják állítani. Így elbúcsúzhatsz a gázos fali vízmelegítőtől és a bojlertől is, hiszen ugyanaz a rendszer képes mindent biztosítani. És ha ehhez az áramszolgáltatónál még a H-tarifát is igényeled, amivel kedvezményesen lehet hőszivattyút üzemeltetni, akkor jársz csak igazán jól. Mivel a kompresszor és a keringető rendszer igényel csak áramellátást, így a kedvezményes tarifával karöltve biztos lehetsz benne, hogy a beruházásod hamar megtérül, és rengeteget fogsz vele az évek alatt megspórolni. Mi több, már az első pár hónapban feltűnő lesz a változás, ha megfelelően választasz, és a megfelelő céggel üzemelteted be.

Honnan tettem szert ennyi ismeretre? Mint említettem, a klimaglobal.eu oldalán a hőszivattyú működése legalább ilyen részletesen be van mutatva, és bárki számára elérhető. Akit csak érdekel, az látogassa meg ezt az aloldalukat, és még körültekintőbben, még szakszerűbben le lesz írva minden. Ők egyébként egy klímaberendezésekkel és hőszivattyúkkal foglalkozó vállalkozás akik már több mint 15 éve állnak az ügyfeleik szolgálatára. Ha hőszivattyúról van szó, akkor náluk alkalmasabbat nemigazán találhatsz! Magyarország egész területén bárhová kimennek helyszíni felmérni és hőszivattyú rendszert kivitelezni, bárhonnan keresik is meg őket. Sőt, van még ezen kívül egy nagy erényük: az őszinteség. A végleges árajánlatot mindenképpen megelőzi a helyszíni szemle, mert ha kiderül, hogy a kívánt rendszer valamiért mégsem oldható meg, akkor azt egyenesen, kertelés nélkül meg fogják mondani az ügyfélnek, és igyekeznek valami alternatívát kitalálni. Ritka manapság az ilyen szakember, akinek a vásárló elégedettsége az első, és nem az, hogy bárkire bármit rásózni, csak profit legyen belőle.

Szóval ha Neked is felkeltette az érdeklődésedet a hőszivattyú működése, akkor javaslom, hogy keresd fel a klimaglobal.eu oldalát, mert ott még összeszedettebben, még alaposabban le van minden írva, én csak a magam kis szakavatatlan nyelvezetében tudtam összefoglalni. De hát én csak egy ablakos vagyok, hiszen tudod… De ha hőszivattyú-ügyben van szükséged segítségre, információra, netán megfordult a fejedben, hogy magadnak is építtetsz egyet, akkor irány a klimaglobal.eu oldala, olvass el minden vonatkozó cikket és írást, és kérj tőlük árajánlatot mihamarabb! Hidd el, ennél nem sok környezetbarátabb, energiatakarékosabb fűtési-hűtési rendszert fogsz találni, és már az eső néhány hónapban tapasztalni fogod, hogy mennyivel kevesebbet kell költened a házad fenntartására! Spórolj rezsiköltséget okosan, egy hőszivattyú rendszerrel!