A napelem pályázatokkal még az ablakcserét is megoldhattuk volna

Három évvel ezelőtt végre lehetőségünk volt megvásárolni álmaink otthonát, és azóta is folyamatosan benne vagyunk a felújításban. Bár a ház maga gyönyörű környéken van, remek fekvéssel, és elég tágas is, már nem mai darab. Félévente igyekszünk mindig összegyűjteni a pénzt a következő lépésre. Eddig sikerült megoldanunk a ház újrafestését és újraszigetelését, valamint a múlt nyáron az ablakok cseréjét is. Nem kis munkával jár mindezt ilyen rövid idő alatt megoldani, de sok esetben a családunk és a barátaink is segítségünkre voltak.

Ezek mind elég költséges, de szükséges befektetések voltak, különösen a nyílászárók cseréje. Az előző télen megtapasztalhattuk milyen is az, amikor az ablakok nem szigetelnek eléggé. Egyfolytában hidegnek éreztük a házat, pedig rendesen fűtöttünk. Elég rendesen fizethettük is a fűtésszámlákat is, de ennek ellenére soha sem éreztük azt, hogy a jó meleg otthonunkban lazíthatunk esténként. Helyette vacogtunk a kanapén. De nagy valószínűséggel ezt a problémát az ablakok cseréjével sikerült orvosolni. Az eddigi fa ablakok helyett most inkább műanyag ablakokat helyezhettünk be, melyek még az utca zaját is kiszűrik. Így már nem csak a meleget tudjuk benntartani, hanem a nem kívánatos hangzavart is kint tartani. Ugyanígy, mi sem zavarjuk a szomszédokat, ha ne adj’ Isten túl hangosan hallgatunk zenét, vagy átjön látogatóba néhány nagy hangú ismerős.

Már amikor megvettük a házat elgondolkodtunk azon, hogy néhány év múlva szeretnénk a fűtést is korszerűsíteni, és ha lesz elég pénzünk, napelem rendszert is telepíteni a tetőre. De mint mindig, az anyagiak sajnos gátakat szabnak az álmainknak. Mivel érdemes minél előbb korszerűsíteni, elkezdtünk nézelődni az interneten, hogy miként szerezhetnénk támogatást a projektünkre. Napelem pályázatok után kutakodtunk, azonban magánszemélyek számára nem volt túl sok lehetőség. De akkor találtunk egy oldalt, ahol az összes vállalkozások, és magánszemélyek számára is elérhető napelem pályázat szépen össze volt gyűjtve.

napelem pályázatok

Mielőtt még rátérnék, hogy milyen lehetőségekre találtunk rá, szeretném elmesélni, hogy miért is döntöttünk amellett, hogy napelem rendszert telepítsünk. Elsősorban azért akarjuk napelemekbe fektetni a pénzünket, mivel tudjuk, hogy az hosszú távon bár, de meg fog térülni. Emellett nagyobb biztonságban is éreznénk magunkat, ha nem lennénk ennyire kiszolgáltatva a központi áramszolgáltatónak. Mindezt környezetbarát napenergia segítségével, amivel nem is szennyezzük a környezetünket.

Mivel a szolgáltató jelenleg nem megújuló energiaforrások segítségével fedezi az áramellátásunkat, az energiaforrások fogytával az árak egyre és egyre csak emelkedni fognak. És nem lehet tudni, akár még a mi életünk alatt is bekövetkezhet az, hogy kimerülnek a forrásaink. Az újabb építésű házak esetében, ha jól tudom, a jövőben amúgy is előírás szerint kötelező lesz a háztartás energiaszükségletének egy bizonyos részét megújuló energiaforrásokból fedezni. Bár a mi házunk nem új építésű, mi ezt akkor is kipipálhatjuk.

De hogyan is lát el minket árammal a napelem? Először is a panel felületét érő napfényből egyenáramot állít elő, amit az inverter segítségével alakít át a rendszer váltakozóárammá. Egyenárammal a legtöbb fogyasztónk sajnos nem működtethető, ezért van szükség az inverterre. A hálózatba visszatápláló rendszernek köszönhetően pedig nem kell attól sem tartanunk, hogy áram nélkül maradunk, ha huzamosabb ideig nincs napsütés. Amennyiben nem tud a rendszerünk elég energiát megtermelni, az áramszolgáltató hálózatáról vételezhetünk áramot. Fordított esetben, mondjuk nyáron, ha hosszú órákon keresztül sok napfény éri a napelem paneleket, annyi energiát tudunk termelni, hogy nem is használjuk fel egy részét. Ilyenkor ezt a fel nem használt energiát a rendszer a hálózatba táplálja vissza, mint az már a nevéből is kiderülhetett.

Nálunk Magyarországon egyedülálló szaldós elszámolás működik. Ez azt jelenti, hogy a rendszer telepítésekor a szolgáltató felszerel nekünk egy ad-vesz mérőórát is. Ez az óra azt méri, hogy mennyi áramot vételeztünk a szolgáltatótól, és mennyi áramot tápláltunk mi vissza a hálózatra. Ideális esetben így ugyanannyi energiát tudunk eladni a szolgáltatónak, mint amennyit tőle vételeztünk, és a mért arány nullára jön ki. Így tudjuk elérni azt, hogy az év végére a villanyszámláink összege 0 forint legyen.

Nem mellesleg a napelem rendszer a házunk értékét is jócskán megnöveli. Ugyan most vettük csak meg, és nem tervezzük az elkövetkező 10 évben még eladni, de ki tudja, mit hoz a jövő? A napelemek élettartama elég hosszú, így bízunk benne, hogy a most telepített rendszer még 15-20 év múlva is képes lesz árammal ellátni a háztartásunkat. A legtöbb munkájára kicsit is igényes kivitelező pedig szükség esetén a karbantartást is vállalja. Éppen ezért érdemes nem a legolcsóbban dolgozó szakembereket felkérni a telepítésre, mert lehet, hogy ők nem tudnak majd segíteni, ha bármilyen probléma akadna a rendszerrel a későbbiekben. Készülünk tehát egy zöldebb jövőre.

A napenergia nem csak költséghatékony, de tiszta megoldás is az energiaellátásunkra. Házunkat gyakorlatilag teljesen karbonsemlegessé tehetjük általa. Mivel nem túl nagy az áramfogyasztásunk (nincsenek olyan nagy fogyasztóink, mint például egy légkondicionáló), ezért akár még egy kisebb napelem rendszerrel az elektromos fűtésünket is tudnánk üzemeltetni. Éppen ezért akarjuk egy füst alatt nem csak a napelem rendszert telepíteni, hanem a fűtésünket is korszerűsíteni. Milyen jó, hogy minderre megoldást tudnak nyújtani a napelem pályázatok!

De nézzük is, hogy magánszemélyként mi milyen támogatásokhoz tudunk hozzájutni. Vissza nem térítendő támogatást sajnos eddig csak vállalkozások kaphattak, azonban egyre több átlagos magyar család is nyitottá vált a napenergia használatára. A Magyar Fejlesztési Bank éppen ezért kínál 0%-os hitelt kifejezetten magánszemélyeknek, lakásszövetkezeteknek és társasházaknak. A hitel után nem csak kamatot nem kell fizetni, hanem kezelési költséget, előtörlesztési díjat és rendelkezésre tartási jutalékot sem. Ráadásul elég hosszú, 20 éves futamidővel vehető föl, és mindössze 10% önerőt kell biztosítani, és a törlesztést lakástakarékból is lehet fedezni. A családi házak esetében felvehető összeg 500.000 és 10.000.000 forint között mozog. Társasházakban, vagy lakásszövetkezetekben pedig a lakásonként felvehető összeg 500.000 és 7.000.000 forint között van.

A hitelt igazán sok mindenre fel lehet használni. Kicsit sajnálom, hogy nem értesültünk róla előbb, ugyanis nem csak megújuló energiaforrások telepítésére használható. Napelemek, napkollektorok, és hőszivattyúk telepítése mellett felhasználható lenne még szigetelésre, nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre, melegvízrendszer korszerűsítésére is. Amikor utánaolvastunk a hitelnek, roppantul megörültünk, mert ezek szerint az elektromos fűtésre való átállást is tudjuk belőle finanszírozni. Boldogok lennénk, ha az otthonunk nem csak szép, világos és kényelmes lenne, hanem még környezetbarát is. Szeretnénk elérni azt, hogy ha valaki belép hozzánk, azt lássa, hogy itt tudatos emberek élnek.

Azonban foghattuk a fejünket, amikor megláttuk, hogy az ablakok cseréjére is igénybe vehettük volna az MFB hitelt. Most már azonban késő bánat, az ablakok így is, úgy is fel lettek újítva a saját pénzünkből. Így legalább nem lebeg a fejünk fölött még egy nagyobb összeg, amit vissza kell fizetnünk a banknak. Most már csak abban reménykedünk, hogy a kivitelező is alkalmasnak fogja találni az épületet napelem rendszer telepítésére.