A nyílászárócsere mellett fűtéskorszerűsítés is kellett

Amikor beköltöztünk a férjemmel a házunkba, még nem sok minden volt felújítva, mert anyagilag nem igazán voltunk eleresztve, hogy finoman fogalmazzak. Ez nem csoda, hiszen nagyon fiatalok voltunk mindketten. Már akkoriban is szinte csodaszámba ment, hogy ilyen hamar el tudtunk otthonról költözni az esküvőnk után, nemhogy ma, a mai árak mellett. Sajnálom a fiatalokat, mert egyre nehezebb mindenkinek a saját lábára állnia. No de visszatérve a házra, bőven volt vele munka, de nem estünk kétségbe, mert úgy voltunk vele, hogy előttünk áll egy egész élet, hogy befejezzük a kis házikónkat, nem sietünk sehova. Így csak a szükséges dolgokat csináltuk meg, mint mondjuk egy festés. Tudtuk, hogy a régi, fakeretes ablakok cseréért kiáltanak, de spórolni szerettünk volna, úgyhogy egyelőre meghagytuk őket bízva abban, hogy még néhány évet ki fognak bírni. Sajnos azonban a valóság kopogtatott az ajtónkon, amikor az első igazán hideg téli hónap után megkaptunk a fűtésszámlát. Az volt a gond, hogy amellett, hogy nem volt korszerű a fűtésünk, ami sok pénzt emésztett fel, az a kevés meleg is kiszökött a régi ablakokon. Mivel a fűtés korszerűsítésére nem volt pénzünk, ezért az ablakok cseréje lett a prioritás. Viszonylag hamar sort is kerítettünk rá, így már nem voltak olyan drágák télen a számláink. Annyira jól sikerült a nyílászárócsere, hogy egészen nem sokkal ezelőttig elvoltunk a régi fűtéssel. Nemrég azonban megérett bennem és a férjemben az elhatározás, hogy most már igazán ideje lenne. Korábban hallottunk már a futesrendszerek.hu – ról, így evidens volt, hogy őket válasszuk a feladatra.

Mivel a környékünkön sok a talajvíz, ezért azt gondolta a férjem, hogy a Víz-víz hőszivattyú lenne nekünk a leginkább megfelelő. Miután megszületett a döntés, célirányosan haladtunk, hogy minél több információt megtudjunk erről a szerkezetről. Olvastuk, hogy az összes fajta hőszivattyú közül a Víz-víz hőszivattyú az, amelyik a leginkább hatékony felhasznált energia és termelt hő szempontjából. Ez azért van, mert a talajvíz hőmérséklete igen magas, és ez télen sem nagyon változik. Víz-víz hőszivattyúk telepítésekor szükség van egy – egy kútra, amelyek legalább 15 méterre vannak egymástól. Az első kút lesz a nyerőkút, a másik pedig a nyelőkút. Az előbbi típusú kútnak folyamatosan kell biztosítani a vízellátását, hiszen ha elapad a víz, akkor nem fog tudni működni a hőszivattyú. A futesrendszerek.hu oldalán a kollégák ajánlanak egy próbafúrást abból a célból, hogy leellenőrizzék a kútvíz minőségét, és ha szükséges, szűrőt helyezzenek el. Valamint ez alapján azt is meg lehet állapítani, hogy a kútvízhez milyen hőcserélőre van szükség. A Víz-víz hőszivattyúknak két fajtája van, ezek a vízkivétellel és vízkivétel nélkül üzemelő hőszivattyúk. Nagyon hasznos volt ezt olvasni, mert én korábban azt sem tudtam, hogy van olyan, hogy Víz-víz hőszivattyú, nem hogy ezen belül még van kétféle.

Azt is írják az oldalon, hogy ugyan magas jósági fokot lehet elérni a Víz-víz hőszivattyúkkal, ennek ellenére a kútfúrás, illetve egyéb előkészületek és a szükséges intézkedések igencsak képesek megdrágítani a végösszeget. Így ennek fényében is érdemes mérlegelni, ha valaki a lehető legolcsóbban igyekezne megoldani a fűtése korszerűsítését. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az üzemeltetése meg olcsóbb, mint a víz – levegő hőszivattyúé. A költségek, amelyek a telepítéssel és kiépítéssel járnak, sajnos nem biztos, hogy meg fognak térülni, mert ehhez hozzá kell venni a kiegészítő szivattyúk költségeit és a karbantartási költségeket is. Ahogy az oldalon is írják, mindezek ellenére vannak olyan környékek, ahol összességében jobban meg fogja érni Víz-víz hőszivattyút telepíteni, mint a levegő – víz társát. Viszont, ha szeretnénk használati meleg vizet előállítani, akkor lehet, hogy érdemesebb az utóbbit választani, mert nyáron a levegő hőmérséklete magasabb, mint a talajvízé. Azonban számos pozitív tulajdonsága is van a Víz-víz hőszivattyúnak. Többek között az, hogy nem csak talajvízzel használható fel, amihez kutat kell fúrni, hanem patak vagy tó felhasználásával is lehetséges a telepítése. Passzív hűtés kialakítására is lehetőség van, ha ezt választjuk, ám érdemes szem előtt tartani, hogy ez általában plusz költséggel jár. Illetve emellett nincs szükség egy alternatív fűtési rendszer kialakítására. Mindezek elolvasása után kicsit én is és a férjem is megnyugodtunk, mert elbizonytalanodtunk, hogy jól döntünk – e, de ez mégis visszabillentett minket az eredeti állapotra.

Azonban ez után következtek a weboldalon a hátrányok. Gondolkoztunk, hogy elolvassuk – e, nehogy elvegye a kedvünk a Víz-víz hőszivattyútól, de úgy voltunk vele, hogy jobb minden eshetőségre felkészülni, és tudni, mi vár ránk. Mind anyagilag, mind munka szempontjából. Először is olvastuk, hogy sok előkészületet és munkát igényel egy ilyen szerkezet beszerelése. Ettől nem riadtunk meg, megéltünk mi már bonyolult telepítési eljárásokat, és egyszer sem futamodtunk meg. Ha a kút esetleg elapad, akkor értelemszerűen a hőszivattyú sem fog üzemelni, ami valljuk be, elég nagy gond. Mivel ez egy nyitott rendszer, folyamatos és rendszeres karbantartást igényel. Mindezek mellett az is befolyásolhatja a működését, hogy milyen a vízminőség. Fél szemünket ezen is rajta kell tartanuk, hiszen mint minden más is, a vízminőség is időről időre változhat. Nagyjából kiszámolva a Víz-víz hőszivattyú költségei a duplája, mint a levegő – víz hőszivattyúnak. Illetve a vízigénye is nagy, hiszen ez a nevében benne is van, ami Víz-víz hőszivattyú.

Ezután olvastunk arról, hogy miért is érdemes ilyen hőszivattyúkba befektetni a hagyományos fűtési módszerek mellett. Itt olvastuk, hogy mivel a Víz-víz hőszivattyú egy megújuló energiaforrás, ezért a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagra épülő fűtést teljesen ki lehet vele váltani. Ez környezetvédelmi szempontból sem utolsó, hiszen a férjemmel nekünk nagyon fontos, hogy minél jobban védjük a bolygót. Egy szebb élőhelyet szeretnénk hátrahagyni az unokáinknak, ezért igyekszünk mindent megtenni. Érdemes mindenekelőtt feltenni a kérdést, hogy milyen célból szeretnénk hőszivattyút beszereltetni. A futesrendszerek.hu szerint az emberek nagy részénél a cél általában az, hogy energiát takarítsanak meg, és kiváltsák a hagyományos tüzelőanyagokat. Illetve a ház hűtése is kényelmesebb ezzel a megoldással. Ha nagyjából el is döntöttük a hőszivattyú típusát, akkor is érdemes kikérni előtte egy szakember véleményét, hiszen ő tudja a dolgok előnyeit és hátrányait, valamint a saját adottságainkhoz mérten segít dönteni. Mi minden információ elolvasása után is maradtunk a Víz-víz hőszivattyú mellett, hiszen nekünk az tűnt a legmegfelelőbbnek. Nem is beszélve arról, hogy alapból volt két kutunk, így ez is el volt intézve. Természetesen a futesrendszerek.hu szolgáltatásait választottuk, ahogy az eredeti terveink között szerepelt, és nagyon meg voltunk elégedve a munkájukkal. Így az új, korszerű nyílászárók mellett már egy korszerűbb fűtés is a segítségünkre van abban, hogy lefaragjunk a számláink összegéből.

Víz-víz hőszivattyú