Ablakcsere alatt napelem inverterről való tájékozódás

Épp az ablakokat cserélték nálunk, amikor a szomszéd úgy gondolta, hogy a legjobb a kertjében fel-alá járkálva telefonálgatni. Vagyis pontosabban a tabletjével videohívást lebonyolítani az édesapjával. Mivel nálunk az ablakok helyén épp semmi nem volt, mindent lehetett hallani.

Épp akkor kaptam el a beszélgetést, amikor a sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter weboldalt diktálta az édesapjának. A szomszédék pár éve telepítettek napelemeket, ezt tudtam. De úgy tűnik, hogy annyira bevált nekik, hogy az öregeket is rá akarja beszélni.

Az édesapja nem nagyon érti, hogy mi az az inverter, meg mi köze van a napelemhez. A szomszédom próbálta neki a lehető legtürelmesebb hangján elmagyarázni, hogy a napelem által termelt energiát az inverter alakítja át használható elektromos árammá, amivel a háztartási eszközöket tudják majd működtetni. De nézzék együtt a honlapot és akkor mindent szépen végigvesznek lépésről-lépésre.

Nem lesz egyszerű menet ez a beszélgetés, ezt már én is láttam. A következő pillanatban pedig már hallom is, hogy „Papuskám, nem kell bemenni hozzájuk. Igen, budapesti a cég, de kimennek házhoz, ráadásul ingyen, neked ez semmibe nem kerül. Muszáj helyszíni szemlét tartani ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, hogy mi hogyan valósítható meg, és utána tudtok beszélni az árakról is. A napelem rendszerhez választanak invertert is, de ez nagyban függ az elektromos áramot szolgáltató vállalattól is. Sajnos elég kompakt a rendszer, de ezt majd részletesen elmondja a szakember, mikor kimegy házhoz.

Közben én is lehoztam az ebédlőbe a laptopomon és már pötyögtem is be a sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter weboldalt. Végül is, nekünk is lehet, hogy be kellene ruházni a napelem rendszerbe.

Gyorsan felvettem a fonalat, a honlap valóban nagyon követhető szerkezetű és korrektnek tűnt a leírás is. Kicsit úgy éreztem magam, mint a bolondok fizikaóráján, hiszen sem én, sem a szomszéd édesapja nem ért meg mindent egyből. Az egyenáram váltóárammá alakítása még rendben van. De amikor arról van szó, hogy melyik invertert érdemes választani, már megszeppenek én is.

Tulajdonképpen három típusa van: hálózatra visszatápláló rendszer, szigetüzemű rendszer és hibrid rendszer. Jaj, de már látom is, a szakik a hálózatra visszatápláló rendszert ajánlják. Ez a hagyományos módszer. Nekik biztosan igazuk van, ők értenek ehhez a legjobban.

Az ajánlatkéréshez legalább az utolsó év áramfogyasztását érdemes tudni, akár kWh mértékegységben megadva (haladó szint), akár forintban (kezdő szint). Kicsit úgy érzem, hogy valóban jobban otthon kell lenni a fizikában és a matekban, hogy a rendszer működését megértsem.

Mindenesetre a +36 25 748 000-ás telefonszámot felírom. Árajánlatot a honlapon is lehet kérni. Ehhez meg kell adni az elérhetőségemet és az áramfogyasztásomat. Feltételezem, ez már egy előzetes kalkulációt takar. Egy másik menüpontban átfutottam gyorsan, hogy hogyan is néz ki a helyszíni terepszemle. Teljesen logikusan megnézik a ház felépítését, a tető dőlésszögét, a napfény esését, és ezt követően lehet beszélni a napelemek beépítéséről, no, meg az inverterről.

Az inverterre legalább 5 év garanciát vállalnak, de ez hosszabbítható akár 15 évre is. A napelemre 25 év garanciát vállalnak, így tulajdonképpen akár több évtizedig nem is kell ilyesmire költeni. A befektetés megtérülése nagyjából 10 év után már érezhető, és ezt nem befolyásolja még az sem, ha az inverterben mondjuk ki kell cserélni a varisztort.

No, már én is olyan szavakkal dobálózom, amiknek létezéséről fél órával ezelőtt még nem is tudtam. Közben arról is megfeledkeztem, hogy a szomszédékra odafigyeljek. Épp a számlákat keresi elő Papuska. Nyugtázom, hogy haladnak a folyamattal ezek szerint. Én pedig elindulok az emeletre, hogy a férjemnek elmeséljem a napelemrendszer beépítésére vonatkozó terveimet. Biztos örül majd, pláne, hogy egyelőre még az ablakaink sincsenek a helyén.

sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter