Ablakszállítás télen? Csak téli gumival!

Már 15 éve is volt, hogy a szüleim úgy döntöttek, végre kicserélik a régi, fakeretes, szörnyen szigetelő ablakokat a “másik lakásban”, amit előtte vettek néhány évvel és “a 8-as lakással” szemben volt. Egy év alatt három árajánlatot is kértek három külön cégtől is és végül úgy döntöttek, nem teljesen új ablakokat vesznek, hanem a fakereteseket modernizálják. Hát 15 év eltelt, de azóta sem szuperálnak túl jól, meg kell, hogy mondjam… Folyamatosan kérem őket, hogy szedjék össze magukat és vegyenek teljesen új ablakokat, mert legvégső soron hiába spóroltak egy kis pénzt anno, olcsó húsnak híg a leve…

Amikor szállították hozzánk az új üvegeket, tisztán emlékszem a munkások ruhájára, az autó típusára, mindenre. És érdekes, hogy így megmaradt, de arra is, hogy milyen kopottak voltak az autójuk gumijai. Nem hiszem, hogy a legjobb üzleti modelljük volt, mert ha csak egyszer is megcsúszik az autó vagy baleset lesz, akár egy kis koccanás is, minden üveg a platón rögtön rommá törhet… No mindegy, már akkor elhatároztam, hogy én figyelni fogok a gumijaimra. Mármint az autómon, persze.

És idén ősszel vettem észre, hogy ideje új téli gumikat vennem… A gumis, ahova jártam, bezárt közben, de egyébként sem tartom jó ötletnek a személyes találkozást a COVID miatt… Szóval körbekérdeztem és az egyik jó barátom a Gumidiszkont weboldalát ajánlotta. Az év nagy részében, az ún. főszezonon kívül, tehát május közepe és október 10 és január elsejétől március 10-ig egy rendelésnél egy munkanapon belül szállítják házhoz a gumikat: tehát szerdán délig, ha rendel valaki, már csütörtökön ott lesz. Hihetetlen… Persze ez az időszak, amikor kevesebben rendelnek. “Főszezonban” pedig akármennyire is túlterheltek a DPD futárjai, akikkel együttműködnek, 4-5 munkanap alatt kiérnek a gumik. Már ha az ember 4-et rendel legalább, de nem sok három kerekű autó gurul az utakon tudtommal.

Persze a gumisom mindig tudta milyen gumi kell rá, most ezt nekem kell kitalálnom. Egy kész kis szakértő válhat valakiből, aki megnyitja a Gumidiszkont honlapon az Általános információk fület, de ha nem érdekel minket a gumi téma túlságosan, akkor elég, ha a kezdőlapon a narancssárga keresőben ránézünk, hogy melyikek is a fontos számok. Valójában három számra van csak szükség, amelyek fel vannak írva az autógumijainkra, például 205, aztán 55 és 16. A többi csak extra infó, bár sok minden kiderül belőlük, az is, hogy hétre pontosan mikor gyártottak az adott gumit!

Személyesen, ha tőlük rendelne az ember Miskolcon kell keresni őket, de az ország bármely pontjára azonos áron szállítanak, 1490 Ft / darabért, bár van, ahol azt írják, hogy ennyi 4 db szállítási ára, máshol ingyenes szállítás is szóba jött. Amikor kipróbáltam a vásárlás részt, a kosárba 4 db után ajánlotta fel az 1490 Ft-ot, összesen. Hogy ez hogyan éri meg nekik? Miskolcról leszállítani Hegyeshallomra 4 euróért? Na, ez nem az én gondom. Bankkártyával is lehet fizetni és utánvéttel is: így hiába tűnik túl olcsónak az ár, úgyis akkor kell csak fizetni, ha megérkezik! Azt is írják, hogy fontos, hogy az ember átnézze a csomagot, amit kap: nehogy négy helyett csak 3 vagy éppen 5 gumi legyen ott és tüzetesen át kell vizsgálni, hogy semmi sérülés nincs rajtuk! Nyilván kevésszer fordul elő, de ha valami nem úgy van, mint az eredeti rendelés alapján, akkor vissza kell küldeni a csomagot, a futár ingyen visszaviszi és akkor a cég felveszi a kapcsolatot a megrendelővel és meg lehet beszélni a további teendőket.

A téli gumi mellé garancia is jár: ezt nem a Gumidiszkont intézi, hanem a gumik gyártói. A minimum garancia kettő év. Ha erre kerülne a sor, a Gumidiszkont segít, fel lehet hívni telefonon az ügyfélszolgálatukat vagy lehet egy emailt küldeni és onnan is elindul a garancia probléma megoldása. A Gyakran Ismételt Kérdésekben az is felmerül, hogy tényleg ennyire olcsók-e a gumik: itt arra hivatkoznak, hogy speciális árképzésük van és a nagy mennyiségnek köszönhetően, amit eladnak, így lent tudják tartani az árakat. Gondolom, más üzleti modellel dolgoztak, mint a régi gumisom… Meg mint az ablakosok…