Az ablakosunk is úgy bérli a cégautót

Néhány hete már, hogy a lakásunk csinosítgatásával foglalkozunk. Ez alól az ablakcsere sem volt kivétel. Nagyjából azóta vannak benn a régi ablakok, mióta mi ott lakunk, szóval megérett már a cserére. Szerencsére hamar elértük az ablakost, aki készségesen neki is állt a munkálatoknak. Reményeink szerint pár nap alatt végez is a munkálatokkal.

Már első nap is megfigyeltem, hogy milyen új és karbantartott autóval jár hozzánk, de nem szerettem volna tolakodó lenni a kérdéseimmel. Végül másnap engedve a kíváncsiságomnak, rákérdeztem, hogy mégis mi a helyzet a céges autóval. Ugyanis apukám is gondolkozik azon, hogy egy cégautóra beruházzon, de egyelőre még bizonytalan ezzel kapcsolatban. Én pedig szerettem volna tanácsot adni neki, de eddig nem sok információval rendelkeztem ahhoz, hogy igazán segítőkész lehessek. Ekkor mesélte el az ablakosunk, hogy igazából az autó ténylegesen nem az övé, ő csak a bérlője. Én meg csak nagyokat pislogtam. Látva a meglepetést az arcomon, részletesebben is elmesélte, hogy miről is van szó. Számomra ugyanis ez mind ismeretlen volt, újdonságnak hatott.

Fogalmak és konkrét példák – avagy fejtágítás az cégautó bérlés alapfogalmairól

Azt mesélte, hogy talált egy flottakezelő céget és végül a tőlük szerzett információk révén és a segítségükkel döntött az autó bérlés mellett. Egészen addig ő is úgy gondolkodott, hogy vesz magának egyet, mert akkor az az övé, és sokáig úgy gondolta anyagilag is jobban kijön, mintha bérelné. Legnagyobb meglepetésére tévedett. Nem csodálom, én is hitetlenkedve néztem rá, amikor mindezt elmesélte. Éppen ezért elküldte nekem az említett cég egyik linkjét, hogy utána tudjak olvasni mindennek, ami eddig ismeretlen volt számomra. Így kötöttem ki a flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalon, ahol átfogó képet kaphattam a cégautóval kapcsolatos alapvető fogalmakról. Ezek közül a lízing fogalma számomra teljesen ismeretlen volt, a tartós bérletről és hitelről volt némi fogalmam. Mondjuk nem egészen ebben a kontextusban. Szerencsére az oldalon lényegre törően és érthetően felvázolják, hogy melyik fogalom mit jelent, melyik milyen előnyökkel jár. Emellett konkrét példa mentén, számokkal is próbálják minél érthetőbben elmagyarázni, hogy gyakorlatban mit jelentenek ezek a fogalmak.

Bevallom ez nekem kifejezetten nagy segítség volt, mivel eléggé gyakorlatias vagyok, ezért konkrét példával érthetőbb volt, hogy melyiket miért éri meg jobban. Ezek alapján én azt szűrtem le, hogy apukámnak a tartós bérletet lenne a legérdemesebb igénybe vennie. A flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalán emellett arról is olvashattam, hogy az ÁFA hogyan befolyásolja a cégautó bérlését. Az a helyzet, hogy leginkább pozitívan érinti. Két előnye is van annak, ha valaki bérelt autó mellett dönt, ÁFA szempontjából is. Az egyik, hogy a bérbeadó cég megveszi az autót, majd visszaigénylik az autó árának áfáját, így mi egy nettó autóértékre számolt bérleti díjat kapunk. Másik előnye, hogy a bérleti díj áfa-ja is levonhatóvá válik, így az autó használata is olcsóbb lesz. Egy dologra fontos figyelni az áfával kapcsolatban. Amennyiben a cégünk magánhasználatot engedélyez a dolgozóknak, akkor ez esetben a bérleti díj ÁFA-ja, csak a magán és üzleti használat arányában igényelhető vissza.

Ez mondjuk apukámat nem érinti, viszont a fentebb említett dolgokat mindenképpen elújságolom neki. Sőt a flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalt is átlinkelem neki, hogy átolvashasson mindent. Remélhetőleg ezután könnyedén tud majd dönteni, hogy béreljen vagy vásároljon egy céges autót.