Az acél ötvözetek és az üzleti stratégia fontossága

Az építőipar hatalmas átalakuláson ment keresztül az elmúlt években, ez értendő a szakemberekre és az alapanyag forgalmazókra is. Körülbelül 10 évvel ezelőtt még alacsony árszinten mozogtak az építőipari termékek árai az alacsony vagy közepes mértékű kereslet miatt. A 2009-ben tomboló gazdasági világválság a legjobban az építőipart sújtotta, így nem csoda az alacsony árszínvonal abban az időszakban. Magyarország stratégiája megváltozott, a gazdaság élénkítése és a gyermekvállalás ösztönzése lett a cél, így 2015 nyarán elindították a Családok otthonteremtési támogatását, a CSOK-ot, mely fenekestől felforgatta a magyar építőipart. Azt kommunikálták, hogy a gyermekeket vállaló családok ingyen milliókhoz juthatnak hozzá a magyar állam jóvoltából, ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy vállalnak 1-2-3 gyermeket a következő 5-10 évben, ezáltal jutnak építési vagy vásárlási támogatáshoz.

Az építkezések támogatása ekkor indult el, azonban hogy ki járt jól, a családok vagy az építőipar, az még kérdéses, mindenesetre a CSOK megjelenése óta lehet megfigyelni az építőipari anyagok és munkadíjak drasztikus drágulását. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem feltétlenül járnak jól a családok a támogatással, az építőipar viszont annál inkább.

Megkérdeztük az Acélpartner Kft-t, akik 1999 óra foglalkoznak acél megmunkálással és forgalmazással, ők hogyan élték meg az építőipar mélypontját és hegycsúcsát. Elmondásuk szerint az acél kereskedelem mélypontját a világválságban érték el, amikor az építkezések leálltak, a beruházások szüneteltek. A cég előtt küzdelmes időszak állt, melyet átszervezéssel, folyamatos optimalizálásával és rugalmassággal tudtak áthidalni. Fájdalmas időszak volt mindenki számára, de pár éven belül jött a hegymenet.

Egy idő után a beruházások beindultak, az építőipar lassacskán új életre kelt. Azok a cégek maradtak talpon, akik igazán jó szolgáltatást és minőséget tudtak produkálni, köztük volt az Acélpartner Kft is. Termékszortimentjük változatossága és a kínált szolgáltatások rugalmassága által a vevők megbíztak bennük, és így beindultak a megrendelések.

Kereskedelem – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás

Az acél az építőipar alapanyaga, a vas legfontosabb ötvözete. Az ötvözet egy keverék, mely két vagy több anyagból áll, a komponensek attól függenek, hogy mit szeretnénk elérni vele. Például ha ütésálló vagy golyóálló nyílászárókat szeretnénk készíteni, műanyag és üveg ötvözetét használjuk. Sőt, mára már kifejlesztettek olyan golyóálló nyílászárót, mely átlátszó alumíniumból, úgynevezett alumínium-oxinitrid (alumínium, oxigén és nitrogén) kerámiából épül fel. A nyílászárók piaca egyébként a CSOK megjelenése óta szárnyal, ugyanis ezekben az időkben indultak a nagy lakópark beruházások, melyek fellendítettk a szektor forgalmát.

Az acél ötvözetben a vivőanyag a vas, melyet szénnel ötvöznek, a hozzáadott szén mértéke növeli a vas keménységét, csökkenti a képlékenységét. A természetben nem is igazán fordul elő tiszta vas, szinte mindig valamilyen természetes ötvözőanyaggal fordul elő, mely alap esetben a szén. Tehát ha a vasat a kohászok megolvasztják és megfelelő mennyiségű szenet kevernek hozzá, az elkészült acél ötvözet alkalmas lesz különféle építőipari funkció ellátására. Egyéb ötvözőanyagok, például réz, nikkel, mangán, volfrám, ezüst, nitrogén, foszfor, kén stb. egyéb tulajdonságokat fog az acélnak kölcsönözni, úgy, mint keménység, rugalmasság, savállóság, hajlékonyság, korróziómentesség, hőállóság vagy szilárdság. A hőkezelés során az acél mechanikai tulajdonságai módosulnak, így ellenállóbbá válik a külső hatások ellen. Az acélok kapcsán megkülönböztetünk hidegen és melegen hengerelt technológiákat.

Kereskedelem – Acélpartner Kft. - CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás

Az Acélpartner Kft termékkínálatában különféle eljárással készült acéllemezek szerepelnek, általában melegen hengerelt lemezek. A hengerlés a fémmegmunkálás egyik legalapvetőbb eljárása, a kovácsolás utódja. A középkorban a fémeket felhevítették és mechanikus, nagy erejű ütésekkel alakították, ez a módszer finomabb eredményt produkált, ugyanakkor nagy mennyiségben nem lehetett vele előállítani lemezeket. A hengerelést az ötvösök kezdték el alkalmazni többnyire nemesfémeken, aztán az ipar is átvette ezt az eljárást, melynek során a meleg fémet forgó hengereken, úgynevezett hengerművön alakították a kívánt lemezvastagságra. A fémek kristályszerkezete az olvadást követően megváltozik és a mechanikai megmunkálás és belső hőmérséklet csökkenés hatására elindul az újrakristályosodási folyamat. Az újrakristályosodás megváltoztatja a fémek fizikai tulajdonságait, ezt nevezik edzésnek. Annak érdekében, hogy állandó és standard anyagminőségeket lehessen kialakítani a hengerelt lemezeken, az ipari fémmegmunkálás szabványokkal dolgozik, melyben pontosan leírják az adott típusú hengerelt acélra vonatkozó specifikus adatokat.

Az Acélpartner Kft melegen hengerelt lemezei a Magyar Szabvány (MSZ) szerint készülnek, minőség igazolásra alkalmas gyártóművi bizonylattal rendelkeznek. Az MSZ EN 10025, 10028, 100083 a melegen hengerelt ötvözött és ötvözetlen szerkezeti acélok szabályozására vonatkoznak. A raktározott lemezek mérettartománya és anyagminősége szerteágazó, ezzel tudják biztosítani a megrendelőknek a változatos termékkínálatot: 3 mm-től 300 mm vastagságig, 1500 mm-től 2500 mm szélességig és 2000 mm-től 12000 mm hosszúságig rendelkeznek acél raktárkészlettel.

Az Acélpartnernér raktáron lévő anyagminőségek:

Minden lemezük melegen hengerelt, és elérhetőek finomszemcsés durva lemezek, ötvözetlen durva lemezek, növelt folyáshatárú és kopásálló lemezek, valamint nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva lemezek is, melyek a következő szabványoknak megfelelően készültek el:

  • finomszemcsés lemez mely az EN 10025-3-4/2004 szabvány szerint készült
  • finomszemcsés lemez, mely az EN 10028-3 szabvány szerint készült
  • ötvözetlen durva lemez, mely az EN 10025-2/2004 szabvány szerint készült
  • ötvözetlen durva lemez, ami az EN 10028-2 szabvány szerint készült
  • ötvözetlen durva lemez, ami az EN 10028-3 szabvány szerint készült
  • növelt folyáshatárú és kopásálló durva lemez, mely EN 10025-5-6/2004 szabvány szerint készült
  • és végül nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva lemez, mely pedig az EN 10083-84 szabvány szerint készült

Ezek a lemezek nyers tábla formában találhatóak meg az Acélpartner Kft gyömrői úti telephelyén, szélezésük lángvágással készült, megrendelés alapján alakra, méretre vágva, felületkezelve bocsátják a vevő rendelkezésére.

A nyers acéllemezek megmunkálását a cég 3 db CNC vezérlésű Messer (Burny) lángvágó géppel végzi. Összesen 2 db 4 fejes és 1 db 6 fejes CNC géppel rendelkeznek, és tiszta propángázzal dolgoznak, így szép vágási élek garantáltak a legvastagabb lemezeknél is.

Az Acélpartner Kft rendelkezik 1 db plazmavágó géppel is (MicroStep Group, HiFocus 280i), mellyel saválló és rozsdamentes acélokat, szénacélokat vágnak. A gép rotációs fejjel felszerelt, ferde és merőleges vágásra is alkalmas, jelölés és írás is készíthető vele. A plazmavágó gép használata lehetővé teszi precíziós, bonyolult alkatrészek gyártását is.

A megrendelők igénye szerint minden acéllemezt szemcseszórással finoman megtisztítanak, eltávolítják a vágási mikronyomokat, esztétikus felületet hoznak létre. A korrózióállóság növelése és a festés a megrendelő feladata.

Az Acélpartner Kft tevékenysége tehát szerteágazó és mindent magába foglal, ami a fémmegmunkálással kapcsolatos: Kereskedelem – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás. Azért voltak képesek a válságos időkben is talpon maradni, mert rugalmasságukkal és vevőközpontú gondolkodásukkal képesek voltak kiszolgálni a nagy megrendelőket és a legkisebb, egyedi igényeket is. Nem véletlenen, hogy kisebb, háztartási célú acélszerkezetek gyártásához is bizalommal lehet hozzájuk fordulni. Az értékesítő munkatársak, Végh Ferenc (+36 30 733 3021) és Sári Ervin (+36 30 326 9278) várják a hét minden napján a megkereséseket. Az Acélpartner Kft telephelyének címe 1103 Budapest, Gyömrői út 76-80, illetve központi telefonszámukon (+36 1 433 3847) is elérhetőek. A haladó szellem jegyében a cég rendelkezik Facebook, Instagram, Linkedin profillal és Youtube csatornával is, ahol az acélmegmunkálásról tekinthetőek meg bemutató videók.