Műanyag ablak nélkül nincs modern ház

Egyre több építkezést látok mostanában, ahogy utazom a városban. Szinte minden telket beépítenek, ikerházak és többlakásos társasházak terpeszkednek minden talpalatnyi helyen. A modern technika és az építőipar fejlődése lehetővé tette, hogy a legkorszerűbb anyagokkal dolgozzanak a szakemberek az építkezéseken és olyan megoldásokat használjanak a házak felépítésekor, amikről néhány évtizede még alig hallottak néhányan, manapság pedig már széles körben elterjedtek.

Modern megoldások nyílászárók terén is

Ha azt mondja valaki, hogy nyílászáró, akkor a fiatalabb generációk lelki szemei előtt egy műanyag ablak jelenik meg nagy valószínűséggel. Ez nem csoda, hiszen műanyag ablakokat látnak az iskolában, gyakran otthon is, az épületekben, szinte mindenhol. De nem volt ez mindig így, a fa nyílászárók helyét fokozatosan vették át a műanyag ablakok. És nem is tudták teljesen kiszorítani a műanyag nyílászárók fa elődjeiket, mert a mai napig vannak, akik a fa ablakokra esküsznek, az esetek többségében a természetes megjelenésük és a kellemes összhatás miatt, amit a házba beépítve keltenek. Ha az esztétikai szempontokat vesszük figyelembe, lehetetlen egységes véleményt alkotni, mindenki mást talál szépnek és más illik minden házhoz, így képtelenség tárgyilagosan rangsorolni a műanyag és fa nyílászárókat. De ha a tartósságot vagy szigetelést vesszük a rangsorolás alapjaként, akkor bizony megelőzik a műanyag nyílászárók a fa ablakokat.

műanyag ablak

Mitől lesz korszerű egy ablak?

Na de miért mondhatjuk korszerűbbnek a műanyag ablakokat? Sokan nem is gondolnák, hogy különbség van a fa nyílászárókhoz képest, pedig hatalmas változáson estek át az ablakok az évek alatt. Aki valamennyire ismerősen mozog a témában, az tisztában lehet vele, hogy a műanyag ablakok energiatakarékosak, csendesek, biztonságosak, tartósak és igénytelenek, vagyis nem igényelnek gyakori karbantartást és szépítést. Arról, hogy mennyire esztétikusak, megoszlanak a vélemények, mint az előbb említettük. De ha a megjelenést nem is vesszük figyelembe, még így is hosszú a lista, amiért megéri műanyag nyílászárókra váltani.

Energiatakarékosság mesterfokon

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől lesz egy ablak energiatakarékos. Jogosnak tűnik ez a kérdés, hiszen egy nyílászáró nem használ semmilyen energiát, nem kell hozzá áram, nem kell fűteni vagy hűteni. Ez igaz is, viszont közvetve hatalmas szerep jut az ablakoknak a fűtésszámla végösszegének lecsökkenésében vagy éppen megnövekedésében. Aki régebbi nyílászárókat használ, az tudhatja, hogy szökik a meleg a nem megfelelő vagy elöregedett szigetelés miatt az ablakok mellett; a kezünket vagy egy mécsest az ablak mellé téve ezt könnyen észre is vehetjük. A problémát egyszerűen összecsavart törülközővel vagy valamilyen ruhával szokták megoldani, de tegyük fel, nem ez a hosszútávú cél. Ha egy ablak lelkiismeretesen van beépítve és megfelelő módon van szigetelve, akkor nem engedi be a kinti hideget és bent tartja a szobában a meleget (nyáron értelemszerűen pont fordítva működik, hála az égnek). A modern műanyag nyílászárók több rétegből állnak és a rétegek anyaga, valamint a rétegek közötti légrés gondoskodik a közel tökéletes szigetelésről.

A hangszigetelés is fontos, nem csak a hőszigetelés

A szigeteléshez nem csak a hőmérséklet tartozik, hanem a hangszigetelés is. Aki rosszul szigetelt ablak mellett próbál aludni, annak minden zaj nehezíti a dolgát, hiszen behallatszik az utcáról az autók zaja, a dudálás, a villamos, a vonat, a kiabálás, a szomszéd kutyája és még sorolhatnám… Egyszóval könnyűszerrel követheti az ember, hogy mi történik a környezetében, mert mindent hall. Ezzel szemben a műanyag nyílászárók kiszűrik, jobban mondva kizárják a kinti zajokat, ezáltal pedig elősegítik, hogy tényleg hazaérjünk a lakásba és csak magunk legyünk, bármiféle zavaró tényező nélkül. De igaz ez visszafelé is, műanyag ablakok mellett nem valószínű, hogy az esti mozizás zavarni fogja a kertben üldögélő szomszédunkat.

Fontos részlet a biztonság is

Nem feltétlenül a biztonság az, amit elvárunk egy nyílászárótól, pedig igenis fontos részlet, hogy mennyire jelent könnyű célpontot egy betörőnek vagy tolvajnak az ablak. Egy rozzant, kissé megviselt ablakot könnyűszerrel fel lehet feszíteni, különösen akkor, ha rések vannak körülötte. Mivel a saját otthonunk biztonságáról van szó, nem érdemes ezen spórolni. A műanyag nyílászárókat jelentősen nehezebb feltörni, mint idejétmúlt társaikat, mert vasalat védi az ablak azon részeit, amiket kilincscsel irányítunk. Ráadásul vannak olyan verziók is, amiknek a kilincs részén van elhelyezve egy zár, így csak akkor lehet kinyitni az ablakot, ha az illetőnek van hozzá kulcsa. Ez elsősorban nem a lakás biztonságát szolgálja, hanem a benne lakók testi épségét, hiszen nem túl kellemes dolog kiesni a tizedik emeltről. Szülőként ez hasznosnak bizonyulhat, ha biztonságossá szeretnénk tenni otthonunkat és nem szeretnék veszélynek kitenni a gyermekeinket.

A túl jó szigetelés hátulütői

A fentiek tükrében megegyezhetünk abban, hogy nagyon sok előnye van egy műanyag ablaknak; az élet számos területén megkönnyíti az életünket, ha műanyag nyílászárókra váltunk. De érdemes észben tartani, hogy vannak dolgok, amikre különösen oda kell figyelni műanyag ablakok mellett. Az egyik ilyen, hogy nem nagyon jár a levegő a lakásban, hiszen jól szigetelnek az ablakok és ennek köszönhetően nem megy ki a szoba állott levegője és nem jön be helyette friss levegő. Ezt a problémát könnyűszerrel orvosolni lehet gyakori szellőztetéssel, amit télen sem érdemes elhanyagolni. A felfűtött lakás pillanatok alatt felmelegszik újra a szellőztetés után, viszont oxigéndús levegő lesz benne. A falak és sarkok bepenészedése ellen is így tudunk védekezni, a gyakori huzatolás nem hagyja, hogy az eldugottabb felületeken elszaporodjanak a penészgombák.

Baj, hogy nem szelelnek a műanyag nyílászárók?

A másik problémakör is a levegő átjárásához kapcsolódik; a szénmonoxid mérgezés megelőzése nehezebb lehet jól záró ablakok esetén. A tűzhelyek és a kazánok működése friss levegőt kíván, ami nem fog csak úgy bejönni a jól záró nyílászárókon keresztül. A régebbi fa nyílászárók szelelnek, ami kedvez a kazánnak, mert folyamatos mozgásban van a levegő és mindig jól átszellőzik a lakás, így nem áll fent a mérgezés veszélye. De ez ne legyen érv a műanyag nyílászárók ellen, hiszen előírás szerint minden ablakban beépített szellőző van, ami mindössze akkora légmozgást biztosít, amekkora szükséges a kazán és a tűzhelyek számára, de nem hűti ki a szobát.

A piszkos anyagiak

Ha valaki elhatározza magát a nyílászárók cseréje mellett, az ne lepődjön meg, ha mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Nem minden esetben igaz, hogy a magasabb ár jobb minőséget garantál, de ebben az esetben teljesen érvényes. A beszerelésen sem érdemes spórolni, hiszen hiába vesszük meg a legmodernebb ablakokat, ha nem hozzáértő szakemberek végzik a beszerelést, nem sokra megyünk velük. A gyártók garanciát is adnak az ablakokra, így bármilyen probléma vagy rendellenes funkcionálás esetén tudunk a gyártóhoz fordulni, nem kell minden esetben saját pénzből kifizetni a javítást.