Na, ezért cseréltünk mi is nyílászárókat!

Néhány évvel ezelőtt (bár lehet, hogy az inkább már jó néhány volt…) beindultak nálunk vidéken a panel programok. Szigetelés, nyílászárók cseréje és persze valami csinos burkolat volt a csomagokban és mivel drága nagyikám – nyugodjon békében – akkor még panelban lakott őt is érintette ez a történet. A szigetelés kérdése evidens volt, a ház megszavazta, hogy szeretnék, ezért ebből nem is lehetett volna kihúzni sehogy sem, az ablakcsere viszont úgymond önkéntes volt, aki szerette volna annak komoly kedvezményt biztosítottak, hiszen nagy tömegben jobban megéri a kivitelezőnek is az ilyen munka. Amikor megérkezett erről a lehetőségről az ismertető, az egyszerűség kedvéért számszerűsítették, hogy nagyjából mennyivel válhat kedvezőbbé a lakás fenntartása. Bár akkor még nem voltam jártas a témában, azért az nekem is szembetűnő volt, hogy lényegesen olcsóbb lehet a rezsi a fejlesztéseket követően.

Nem is kellett sokat ötletelni a dolgon, drága nagyikám gondolt egyet és jelentkezett, hogy szeretne élni ezekkel a lehetőségekkel. Ez pedig rendkívül jó döntésnek bizonyult… Számszerűsíteni ugyan már nem tudnám a dolgot hiszen régen volt, de a következő évektől lényegesen kevesebb rezsit kellett fizetni, hiszen a szigetelés és a jól záródó ablakok és ajtók együttesen annyit dobtak a lakás energetikai korszerűségén, hogy a ráfordított összeg 1-2 fűtési szezon alatt visszajött gyakorlatilag a spórolás formájában. Persze, mindig komolyabbnak tűnik a fejlesztés akkor, ha a béka feneke alól kell indulni, de ez a végeredmény sikerességét cseppet sem vonja kétségbe. Ehhez a konstrukcióhoz egy jó hatásfokkal működő fűtőtest kellett még (ami szerencsére meg is volt) és a lakás hiper-szuper módon funkcionált, meg is kapta a méltán népszerű “összkomfortos” jelzőt.

Persze nem csak egy panelban van értelme ilyesmi fejlesztéseket csinálni, hiszen egy családi ház esetében ugyanolyan komoly előnyei vannak egy ilyen jellegű korszerűsítésnek. Minél nagyobb az ingatlan és minél átfogóbb a fejlesztés, amit eszközölünk rajta, annál nagyobb lesz az az összeg is, amit az évek alatt megspórolunk majd. Természetesen a nagyobb felületek nagyobb beruházást is vonnak maguk után, de mindez nem kérdés, hogy hamar megtérül.

Annál is inkább fontos szerintem a korszerűség, hiszen egy ingatlan értékesítésénél ez komoly szempont. Nem rég tudtam meg például azt is, hogy ma már nem lehet eladni egyetlen ingatlant sem anélkül, hogy rendelkezne energetikai tanúsítvánnyal. Bár elsőre egy kicsit furcsának tűnt – szerencsére nem a saját káromra futottam bele a dologba – jobban utánajárva a témának teljességgel érhető, hogy miért is van erre szükség.

A www.e-tanusitas.eu oldalon nagyon sok hasznos információt találtam ezzel kapcsolatban. Ők ilyen energetikai tanúsítványok kiállításával és ingatlanok értékbecslésével foglalkoznak egyébként – ami mondjuk nem csoda, hiszen a két dolog most már, hogy kéz a kézben járnak, jól kiegészítik egymást. De tegyünk csak vissza két lépést gyorsan, hogy mi is ez és miért van rá szükség, mert elsőre nekem sem volt teljes egyértelmű.

Szóval ahhoz, hogy egy ingatlan értékét helyesen fel lehessen becsülni, nagyon fontos tudni, hogy milyen fenntartási költségei lehetnek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy szép házam van, vagy energetikailag gazdaságos is. Ebben pedig kulcsszerepe van annak, hogy milyen szigetelések, nyílászárók vannak a házon, illetve, hogy a fűtési rendszer és persze minden más egyéb manapság népszerű kiegészítő eszköz (pl. napelem, napkollektor) milyen hatásfokkal üzemel az épületen. Az energetikai tanúsítvány arról ad egy egyezményesen elfogadott skálán egy egyszerűen és egyértelműen értelmezhető képet, hogy az adott épület milyen állapotban van energetikai szempontból, vagyis hogy az előbb felsorolt jellemzők milyen állapotban vannak a házon, egyáltalán milyen berendezésekkel rendelkezik és azok hogyan üzemelnek – vagy hogyan nem. Éppen ezért a 2009 januárját követő időszaktól kezdve az új építésű házak esetében kötelező az energetikai tanúsítvány megléte, 2012-től pedig már a régebbi épületek esetében is elengedhetetlen egy ilyen dokumentum a további értékesítéshez.

Ahhoz, hogy ez a fajta tanúsítvány mindenki számára ugyanazt jelentse nem csak itthon, de akár nemzetközi szinten is, elengedhetetlen természetesen egy olyan skála, amely alapján mindenki beazonosíthatja, hogy milyen betűjelzés milyen energetikai állapotot jelöl. Ezért épp úgy, mint a különböző elektronikai berendezéseknél, itt is egy betűjelzés illetve egy szín mutatja meg azt, hogy az ingatlan mennyire van jó állapotban az energiahatékonyságát illetően, vagy mennyire nincs. A már korábban említett www.e-tanusitas.eu oldalon látható az az ábra, ami mindenkinek gyors és egyértelmű képet adhat arról, hogy milyen besorolások kaphatók egy ilyen minősítés során.

Alapvetően 12 kategóriát különböztetnek meg egymástól AA++-tól egészen a JJ besorolásig annak függvényében, hogy az adott ingatlan mennyire működik hatékonyan. A kategóriák az alábbiak szerint néznek ki (a százalékos értékek az energiaigényt jelölik):

 • AA++ – a legjobb, minimális energiaigényű ingatlan, <40%
 • AA+ – kiemelkedően nagy energiahatékonyságú ingatlan, 40-60%
 • AA – közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb ingatlan, 61-80%
 • BB – közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő, 81-100%
 • CC – korszerű, 100-130%
 • DD – korszerűt megközelítő, 131-160%
 • EE – átlagosnál jobb, 161-200%
 • FF – átlagos, 201-250%
 • GG – átlagost megközelítő, 251-310%
 • HH – gyenge, 311-400%
 • II – rossz, 401-500%
 • JJ – kiemelkedően rossz, >500% .

Ebből is látszik, hogy rendkívül széles skálán mozoghat egy ingatlan besorolása és hatékonysága, ne és persze ezek óriási különbségeket generálhatnak árban épület és épület között. Tehát ha például egy jó szigeteléssel rendelkező, a természet energiáit maximálisan hasznosító, napelemekkel és napkollektorral ellátott házat, aminek a hálózati elektromos áram felhasználása nullát megközelítő hasonlítunk össze egy szigeteletlen, elavult fűtési rendszerrel működő ingatlannal, akkor bizony hatalmas különbségek lesznek az energetikai besorolást illetően. Előbbi egyértelműen az AA kategóriától felfelé helyezhető el, utóbbi pedig a legnagyobb jóindulattal is valószínűleg csak átlagosnak mondható, vagy attól lejjebbi besorolást érdemel.

Magyarországon még mindig rengeteg az olyan ingatlan, ami leginkább csak maximum átlagosnak mondható, ezért sokszor érhetők el olyan pályázatok, amik ezeket a fejlesztéseket hívatottak ösztönözni. Éppen ezért azt lehet mondani, hogy évről-évre fejlődnek az ingatlanok ebből a szempontból is. Így hát alapvetően 10 évig érvényes egy ilyen tanúsítvány, azonban ha idő közben energetikai szempontból valamilyen komolyabb fejlesztés történik, akár szigetelnek, akár nyílászárókat cserélnek, akár napelemeket kerülnek a tetőre / kertbe, a tanúsítvány érvényét veszti, hiszen az épület valószínűleg egy sokkal jobb kategóriába kerül. Ez pedig nyilván az eladó érdekét szolgálja, mivel olyan értéknövelő szerepe van, ami számokban igencsak mérhető.

Felvázolva ezt az egész problémakört azt gondolhatnánk, hogy ez biztosan valami nagyon bonyolult és heteket igénybe vevő folyamat, amíg egy ilyen tanúsítványhoz hozzájut az ember a megrendeléstől az átvétel pillanatáig. Azonban a www.e-tanusitas.eu-nál ebben is az elsők, hiszen villámgyorsan dolgoznak, köszönhetően a jó szervezésnek és a megfelelő kapcsolati hálónak és ezért már akár 12-24 órán belül hozzájuthat a megrendelő a kért dokumentumhoz. Mindezt pedig garantáltan a legkedvezőbb áron.

Nem sokára nekem is fel kell méretnem a nagymamám lakását, mert úgy döntöttünk, hogy eladjuk. Biztos, hogy őket fogom megkérni erre a feladatra, utána pedig lehet, hogy jön a következő cikk arról, hogy milyen személyes tapasztalataim voltak a folyamattal – de amit eddig láttam az interneten, na és persze a barátomnál, aki ajánlotta őket, minden jóról meggyőzött velük kapcsolatban.

www.e-tanusitas.eu