Teljes körű házfelújítás

Hihetetlen tudom, de nyertünk a lottón. Igen, nem kamu, tényleg lehet ilyet. Jó, milliárdosok nem lettünk, de azért jó pár millió ütötte a markunkat és úgy döntöttünk, hogy akkor ezt a pénzt felújítási munkálatokra szánjuk. Kicseréltük a nyílászárókat, újra cserepeztettük a tetőt, a fürdőszobát is átalakítottuk és a nyári konyhát is úgy felturbóztuk, hogy akár lakni is lehetne benne. Nagyon boldogok voltunk és szerettük volna, ezt a csodálatos „utat” egy napelemes rendszerrel tudnánk megkoronázni.

Egy ismerősünk ajánlotta végül a legjobb megoldást

Sokáig kutakodtunk a különböző kivitelezők, panel gyártók és megannyi napelemes rendszerrel foglalkozó vállalkozás között, de nagyon sok volt a kétes vagy fél infó, egyikben sem tudtunk igazán megbízni. Végül az egyik ismerősünk ajánlotta a Pentele Solar kivitelező céget, mivel az ő rendszerüket is ők építették ki és telepítették. Azonnal kértünk is egy ajánlatot, mivel a helyszíni felmérés ingyenes volt, így gondoltuk nem is tudunk veszíteni semmit. Az egész folyamat szinte olyan könnyen ment, mint kés a vajban. Nagyon rugalmas és ügyfélközpontú volt a csapat, illetve nem azok a mogorva szakik, akik teljességgel el vannak hűlve, ha valaki nem szakértő az ő munkájában és esetleg valamit el kell neki magyarázni. Az egész folyamat fő felügyelője természetesen nem én, hanem a férjem volt, ez mégis csak olyan férfias munka, de szerettem volna én is képben lenni ezért rendszerint próbáltam odafigyelni.

A rendszer szíve

Megtudtam, hogy a napelemes inverter az, a rendszernek a motorja végül is. Kiderült, hogy a panelek által gyártott egyenáram önmagában nem elég, mivel ezt nem tudjuk a háztartásban hasznosítani. Szükség van egy átalakítóra, ami a mi esetünkben a napelemes inverter. Ennek a szerkentyűnek köszönhető, hogy az egyenáram váltóárammá alakul át, amit már tényleg tudunk használni.

A napelemes inverter tehát nagyon fontos alkotóeleme a rendszernek, nem véletlen, hogy az árát is elkérik. Ezen viszont egyáltalán nem szabad spórolni, mert ha silány minőségűt veszünk, valami no-name gyártótól, akkor nagyon meggyűlhet vele a bajunk. Én legfőképpen a német SMA invertert ajánlom, nekünk is olyan van. A férjem mondta, hogy csúcsteljesítményű, ezzel biztos nem lesz gondunk és még a kritikák is elképesztő jók róla. Manapság pedig már az internetre is lehet ezeket csatlakoztatni a WIFI hálózat segítségével, így akár az okos telefonunkon is csekkolhatjuk a rendszer teljesítményét és a fogyasztásunkat.