Új ablak és új csempe a fürdőszobába

Mindig is utáltam, amikor nálunk lakásfelújítás volt. Főleg akkor, amikor sok beleszólásom még nem lehetett. Az utálatomat csak tetézte, hogy elég erősen allergiás vagyok a porra, úgyhogy hiába zártam el magam jóformán hermetikusan, akkor is az én tüsszögésemtől zengett a lakás. Ugyanakkor ez volt a szerencsém is, mert így legalább nem kellett a takarításban úgy igazán részt vennem, csak a pakolásban és a bútorok helyrerakásában. Persze, ez nem jelenti azt, hogy soha nem segítettem, de viszonylag hamar elkezdte irritálni a rengeteg por az orrom. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az én szobámban cseréltük ki az ablakot. Igazából azt hiszem ez volt az egyetlen olyan felújítás, amit örömmel fogadtam, mert a régi fakeretes ablak nagyon “húzott”, nem győztem vastag pokrócokkal körberakosgatni, hogy ne jöjjön be a hideg. Új műanyag ablakokra lettek kicserélve és ezért abszolút megérte az egész felfordulás. Szerencsére már egy jó ideje nem történt semmiféle hasonló esemény a családban senkinél – általában megyünk és segítünk egymásnak a közeli hozzátartozókkal -, de most az unokanővéremék belevágtak egy óriási feújításba.

Gyerekük lesz és egy kicsit már most “para-mami”, úgyhogy teljes festés, nyílászáró csere, és minden egyéb. Ennek szerves részét képezi a fürdőszoba szétverése is, ami a csempétől kezdve, a burkolatig minden érint.

Mivel tudja, hogy én elég rosszul tűröm a sok port, így nekem könnyebb feladatot szánt: a tervezgetésben kérte a segítségemet, na meg a beszerzésben. Megkért, hogy nézzek utána a fürdőszoba divatnak, mert még jóval a csempe felrakása előtt tudni szeretné, hogy mik a lehetőségek, amikből válogathat. Mert ez egy nagy döntés, hiszen évekig nézegetnie kell majd azokat a színeket és mintákat, amiket választ. Egyébként ebben teljesen igaza van.

A keresgélés során akadtam rá a furdoszobaotletek.hu weboldalára, ahol több hasznos ötletet és informatív cikket is találtam a fürdőszobákkal kapcsolatban, és szerencsére a csempékkel kapcsolatban is íródott egy bejegyzés. Ebből megtudtam, hogy újra egyre nagyobb divat a fürdőszobák terén is a letisztultság és a természetesség. Ez elsősorban a színek használatában nyilvánul meg: nagyon népszerűek és jól is mutatnak a fürdőszobában a föld színeivel bíró csempék. De van, ami sosem megy ki a divatból: ez pedig a fehér. A bejegyzés is felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes más színekkel kombinálva felrakni, mert a fehérhez egyrészt minden szín passzol, másrészt pedig, úgy sokkal mutatósabb is lehet.

A csempe felrakásának szempontjából fontos lehet a csempék méretének meghatározása is. Ez is igazából elsősorban ízlés dolga, de ha például kis méretű fürdőszobával rendelkezünk, úgy érdemes lehet megfontolni, hogy nagyobb csempék kerüljenek a falra, mert ezek segítenek optikailag tágítani a teret. Na meg persze a kötőanyag és a fuga mennyiségének szempontjából sem mindegy.

Azt a tippet is erről az oldalról szedtem, miszerint érdemes valamivel több csempét vásárolni a szükségesnél, mert soha nem lehet tudni mikor van szükség tartalékra.

Maga a csempe felrakása egyébként nálunk szerencsére nem igényel szakembert, mert nagyon ügyesek a férfiak a családban, így ezt ők maguk is meg tudják oldani.