Webshop működtetés VPN szerveren keresztül

Imádom a munkám. Mindig is egy saját vállalkozás volt az álmom és mivel apám mellett az ablakos szakmába tanultam bele kicsi koromtól, természetes volt, hogy a vállalkozásomban is ablakokkal foglalkozom. Szuperül is megy minden, kitűnő minőségű ablakok és nyílászárók forgalmazásával foglalkozunk. Családi vállalkozásból az évek alatt szép lassan közepes méretűvé fejlődtünk. Sőt, egy ideje már van bevált kivitelező csapatunk is, akikre a beépítéseket bízzuk. Annyira jól megy a szekér, hogy úgy döntöttünk terjeszkedni kezdünk a szomszédos országokban is, aztán fokozatosan talán messzebbre is. Az első pár hét után viszont az a tapasztalatunk, hogy az emberek jobban bíznak az adott országban működő vállalkozásokban, mint a külföldről érkezőben, még ha az ajánlatunk sokkal kedvezőbb, még az utazási költséggel együtt is. Hogyan tudnám elrejteni az IP címem? Egy informatikus barátomat hívtam segítségül, aki rögtön meg is mondta, hogy egy VPN szerverre lesz ehhez szükség. Azon keresztül kommunikálva ugyanis az IP cím rejtve marad, nem követhető le olyan könnyen, melyik országból érkezett az árajánlat vagy hol működik a webshop. Sajnos nem mozgok otthonosan az informatika világában, ezért tanácsot kértem abban is tőle, hogy melyik céghez forduljak. A rackforest.com-ot (rackforest.com/szolgaltatasok/vpn/) ajánlotta, mint az egyik legszínvonalasabb magyarországi szolgáltatót a VPN szerverek piacán.

A VPN megnevezés az angol Virtual Private Network, azaz a virtuális magánhálózat, rövidítéséből ered. A VPN nem más, mint egy már elérhető számítógép hálózat fölött létrehozott másik hálózat, ami attól magán, hogy a rajta átmenő forgalom az eredeti hálózatról nem elérhető, és egyáltalán nem látható, tehát gyakorlatilag titkosított. A vállalatok a kezdetekben arra használták ezt a hálózatot, hogy a távolról, home office-ból dolgozók is elérhessék a belső hálózatot. Emiatt a VPN-t a sokan tévesen azonosítják az internet hozzáféréssel. A VPN működéséhez azonban elengedhetetlen maga az internetelérés. Tehát mivel a VPN az internetkapcsolatnak köszönhetően működik, nem lehet azonos vele. A hálózaton átmenő információ így nem lehallgatható, minden fontos adat védve van a kiszivárogtatástól. Mostanában azonban egy másik felhasználása miatt ismert, mégpedig azért, mert általa anonim módon tudunk kapcsolódni az internethez, mivel a VPN titkosítja az IP címünket. Így hát az IP címek kiszűrése és a weboldal tiltások is viszonylag könnyedén elkerülhetők. De mi kell pontosan a VPN használatához? VPN, vagy VPN szerver bérlése, vagy ha lehetséges, akkor vásárlására, valamint VPN kliens telepítése szükséges hozzá.

Nagyon szimpatikus a rackforest.com-ban, hogy tisztában vannak azzal, hogy az ügyfél laikus, nem szakember, az oldaluk is csak a legszükségesebb helyeken megy át szaknyelvibe, nagyrészt jól érhető, köznapi megfogalmazások jellemzik. Az egész megbízási folyamatra jellemző, hogy az ügyféltől nem várnak el különösebb informatikai hozzáértést és jártasságot, az első pillanattól segítik az ügyfelet a számára legjobb döntés meghozásában és minden nehezebb kérdésben szakértői tanácsokkal látják el. Nem várakoztatják hetekig az ügyfeleket az ajánlattal, és mindig alaposan megismerik a valódi szükségleteket. Ha például egy potenciális ügyfél azzal érkezik hozzájuk, hogy tíz szervert szeretne bérelni 300 ezer forintért, de a mostani gépek erejével három szerver is megfelelne a céljainak, akkor egyértelműen az olcsóbb megoldást fogják neki ajánlani. Rendkívül szimpatikus és ügyfélbarát hozzáállás. Az egész cégen érződik, hogy inkább hosszútávú partneri kapcsolatok kialakítására törekszenek, mintsem rövidtávú nyerészkedésre. Informatikus barátom ráadásul elismerően beszélt arról, hogy ez a kellemes hangvétel és a könnyű telefonos elérhetőség nem csak a kezdeti szakaszban jellemző, hanem minden helyzetben ezt tapasztalata eddig a rackforest.com munkatársaitól.

A rackforest.com 2014 óta működik szuper referenciákkal és nagy tapasztalattal. Ügyfeleik között olyan nagy neveket is találhatunk, mint az Extreme Digital vagy a Budapest Airport. Szervertermeik Budapest három jól megközelíthető pontján érhetőek el. Mindenhol két különálló szünetmentes tápegység működik, valamint egy vagy két dízelaggregátot kötöttek be, valahol pedig eleve két trafón kapják az áramot. Ez nem csak azért jó, mert mindhárom helyszínen tudnak távközlési vonalakra kapcsolódni, hanem mert ha valaki jól használja a három független termet, akkor bármelyik helyszín kiesése esetén (ne adj Isten valamilyen kisebb katasztrófa előfordulásánál), akkor is megy tovább a szolgáltatás, mintha mi sem történt volna.

A rackforest.com meghatározó értékei az említett ügyfélközpontúság és a szerver tökéletes biztonságára törekvés. Biztonság, minden értelemben. Mind a többszörösen ellenőrzött hőmérséklet és tűzvédelem szempontjából, mind pedig a zártláncú videórendszerrel és portaszolgálattal biztosított hozzáférés szempontjából. Az ügyfél ingyenesen parkolhat a szervertermeknél és szervereihez a nap 24 órájában hozzáférhet, probléma esetén pedig a segítség mind hardware, mind hozzáértő szaktudással rendelkező adminisztrátor személyében biztosított.

A rackforest.com szerteágazó szolgáltatást kínál a domain regisztrációtól kezdve a szoftver bérlés, szerver értékesítésen át a webmester szolgáltatásokig. A VPN, vagyis a virtuális magánhálózat védett és hatékony kommunikációt biztosít telephelyek, kitelepül irodák és egyéb vállalati helyszínek között. A site2site VPN hálózat biztonságos internet és adat kapcsolatot hoz létre a helyi hálózatok és már külső rendszerek között. Emellett szünetmentes áramellátást, díjmentes IP konzol portot, garantált 1 Gbit/s nemzetközi és belföldi internet kapcsolatot, 24 órás szerverelérést is biztosítanak, hogy csak a legfontosabb és legvonzóbb címszavakat említsük meg.

A szolgáltatások széles spektrumával rendelkeznek, így a tárhelyektől a bérszervereken és a hostingon át az üzemeltetésig számos igényt ki tudnak elégíteni. Mindez meggyorsítja az esetleg felmerülő problémák megoldását is, hiszen baj esetén az ügyfélnek nem kell külön-külön egyeztetnie az üzemeltető és az infrastruktúrát kínáló cégekkel, elég egy gyors telefon a rackforest.com ügyfélszolgálatának.

Továbbá remek Supermicro szervereik is vannak, és alig kerül többe a bérszerver, mint a sima hosting, pedig ott az ügyfél a saját szerverét hozza. Vállalásuk szerint két óra alatt cserélik a hardvert, és ha megegyeznek valakivel abban, hogy egy giga a sávszélesség vagy éppenséggel 10 giga, akkor az minden körülmények között garantáltan annyi lesz. Bármikor elérhető a teljes sávszélesség, nem terhelik túl a vonalakat. Vállalják, hogy folyamatosan fejlesztenek és bővítenek szoftvertermeikben, hogy minden ügyfél növekedését folyamatosan és zavartalanul le tudják követni.

A VPN szerver bérlése nagyon kedvező árú a rackforest.com-nál, jó eséllyel tőlük fogom igénybe venni a VPN szervert és elgondolkoztam a hosting szolgáltatáson is. Sok rejtett költségtől kímél meg minket a rackforest.com-mal létesített szerződés: nem kell saját rendszergazdáról gondoskodni például. Ráadásul, így a rendszergazda nyilván egy sokkal jobban képzett ember lesz, mint aki a mi családi vállalkozásnál picit nagyobb cégünkhöz szívesen leszerződne. Plusz a rackforest.com vállalja a rendelkezésre állást a nap minden percében az év 365 napján. Na, ilyen rendszergazdát tuti nem találsz magánúton.

Szóval ezt átgondolva, még jobbnak tűnik az ajánlat. Kíváncsi leszek, hogyan tud a cégünk így majd külföldön terjeszkedni? Reményeim szerint jelentősen leegyszerűsíti és megkönnyíti majd a helyzetet. Ha pedig ti is kedvet kaptatok a bővüléshez és részletesebben is szeretnétek rákeresni a rackforest.com VPN szolgáltatására, akkor: rackforest.com/szolgaltatasok/vpn/.