Ablakbiznisz eredet történet: A kezdetektől napjainkig

Már korábban írtam nektek arról, hogy mennyire felszabadító, ha saját vállalkozásod van, ha a magad ura vagy, ha abban a tempóban dolgozol, amiben szeretnél és senki nem mondja meg, hogy mikor-mit csinálj. Jó, ha a magad ura vagy, ha tényleg azt teszed, amit szeretnél és megvalósítod az álmodat: saját céget vezetsz.

Legutóbb, mikor erről írtam, akkor a problémák is szóba kerültek, ezt itt olvashatjátok: https://ballaablak.hu/kellett-a-laptop-javitas-hogy-menjen-az-ablakos-biznisz/.

Nem a laptop javítása volt az egyetlen probléma, amivel karrierem során találkoztam és nem ez volt a legnagyobb katasztrófa, amit át kellett vészelnem a kis vállalkozásom indulásának elején.

Mindig is azt mondtam, hogy egyszer saját cégem lesz, csak azt nem tudtam, hogy mibe is kezdjek bele. Hiszen annyi mindent lehet csinálni, annyi mindennel foglalkozhattam volna, én mégis az ablakok mellett döntöttem. Ennek egyetlen oka van: láttam házakat falun, láttam pályázatokat, és ebből össze is raktam a képet: Ablakokra mindig is szükség lesz.

Az ablak ugyanis nagyon sokat hozzátesz a ház értékéhez. A nyílászárók felelősek a hang és hőszigetelésért, a biztonságért. Nem mindegy, hogy ezek a nyílászárók milyen anyagból vannak, hogy vannak beszerelve és milyen minőségűek.

Amikor falun jártam, rengeteg házat láttam korszerűtlen ablakokkal. Persze nem azt mondom, hogy a nagyvárosokban nem jellemző az ablak- probléma, de szerintem egyet érthetünk abban, hogy vidéken ennek nagyobb szerepe van.

A korszerűtlen ablakok felelősek lehetnek a magas fűtés számláért, álmatlan éjszakákat is okozhatnak nekünk, hiszen ha nem szigetel az ablak, akkor a szomszéd hajnali fűnyírása olyan lesz, mintha pont mellettünk tologatná a fűnyírót.

Láttam egy pályázatot, amiben ablakcserére lehet felvenni támogatást, ebből indultam ki, mikor megalapítottam az ablakcserével foglalkozó cégemet.

Egyébként én már rég túl voltam pár ablakcserén, mikor úgy döntöttem, akár ezzel is foglalkozhatnék. Korábban is dolgoztam már építkezéseken, tudom, hogyan működik az ablakcsere, ismerek pár ezzel foglalkozó szakembert, így elhatároztam, hogy ezzel csinálom meg a szerencsémet.

Sajnos egy jó ötlet és egy szilárd elhatározás sosem volt elég ahhoz, hogy abból pénzt is szerezzünk, és nem lesz hirtelen cége az embernek ettől még.

A kft alapítás ugyanis egy elég szabályozott folyamat, ahol minden lépésnek megvan a maga helye és nem jár jól az, aki túllépi a határidőket, vagy elfelejt valami papírt leadni.

kft alapítás
kft alapítás

Az első problémával akkor szembesültem, amikor kipattant a fejemből az ötlet. Alaposan megrágtam a dolgot, okozott pár álmatlan éjszakát, sokat számoltam, sokat gondolkoztam és végül is úgy döntöttem, hogy belevágok.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert voltak, akik hittek bennem, és nem csak szóban, hanem az anyagiak terén is támogatást nyújtottak, mert láttak fantáziát abban, amit csinálni szerettem volna. Ennek talán az lehetett a fő oka, hogy mindenki, akit megkérdeztem, hogy támogatna-e, már túl volt egy ablakcserén vagy egy lakásfelújításon, és látta a lehetőséget ebben a kis bizniszben. Mert nagyon jó szakembert nehéz találni, és aki jó szakember, annak sosem üres a naptára az ablakok világában, mindig akad egy.egy megrendelés, mindig kell valamit csinálni.

Mondhatni, az első gondot leküzdöttem, a tőke, ami a cég alapításához szükséges, a rendelkezésemre is állt. Már csak magával a kft alapítás folyamatával kellett megbirkóznom, de többszöri nekifutásra is nagy falatnak tűnt.

A kft alapítás feltétele a 3 millió forintos tőke, amit ki is pipálhattam a listáról. Továbbá olyan, nem éppen teljesíthetetlen feltételeknek kell még megfelelni, miszerint kell rendelkezni személyi igazolvánnyal, lakcím kártyával, adókártyával.

Az ügyvezető pedig egy 18. évet betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki nincsen eltiltva a cégbíróság sem a NAV által a cégalapítástól, sem a foglalkoztatástól és tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell.

Ezeknek a nem éppen nehéz feltételeknek is megfeleltem.

Jogos lehet a kérdés, hogy hol itt a gond? Sajnos azzal, hogy ezeknek megfelelek, még nem lesz megalapítva a cégem, hiszen ez nem úgy működik, hogy elpostázok egy nyomtatványt és kész is van.

Ügyvéd által hitelesített alapító okirat kell, be kell jegyeztetni a céget a cégbíróságnál, aztán be kell fizetni a megfelelő összegeket a megfelelő időben a cég számlájára, amihez persze bankszámlára is szükség van, be kell jelentkezni a kamarához, az önkormányzathoz, és a NAV-hoz is.

És ezek az információk, a cégbejegyzés egész menete nekem magas volt. Itt ütköztem igazi problémába.

Nem volt székhelye a cégnek, de volt neve, ügyvezetője, tagjai, megvolt a kellő pénzösszeg, a cégforma és a tevékenységi körök. Csak azzal a fránya bejegyzéssel álltam hadilábon.

Szerencsére, mint a laptop javításra, erre is találtam megoldást; rákerestem, hogy van-e olyan cég, aki cégbejegyzéssel foglalkozik.

Az elsők között adta ki a topcegalapitas.eu oldalt, ahol kifejezetten a cégalapítás lebonyolításával foglalkoznak és a másik gondomra is megoldást tudtak nyújtani, hiszen tevékenységeik közé tartozik a székhelyszolgáltatás is.

Végigböngésztem az oldalukat, megnéztem, hogy hogyan tudok velük kapcsolatba lépni.

Felhívtam a megadott telefonszámot, egyeztettem az ügyintézővel, aki kiküldte nekem a szükséges adatlapot és nyomtatványokat, ezeket kitöltve visszaküldtem. Ezután egyeztettünk időpontot, részt vettem egy személyes tanácsadáson, ahol megbeszéltük a székhelyszolgáltatás részleteit is, az ügyvéd hitelesítette a dokumentumokat, aláírtunk mindent és beadtuk a papírokat a cégbíróságnak.

Ezután bejegyzésre került a cégünk, amiről értesítettek, úgyhogy megkezdhettük az alapítás utáni teendőket is.

Szerencsére ennek a cégnek hála nagyon hamar megoldódott ez a problémánk is.

A cégbejegyzés így elég egyszerűen ment, nem kellett nekem szenvednem vele, könnyen és gyorsan, és ami nagyon fontos egy induló cég számára, olcsón elintéztek nekünk mindent. Ingyenes volt maga a bejegyzés, mert ha székhely szolgáltatással együtt vesszük igénybe a segítségüket, akkor csak a székhelyért kell fizetni. Ez egy induló, még nem sok pénzzel rndelkező cégnek nagyon nagy előny lehet.

Még egy kicsit írok a székhelyről is.

Ez a cég két helyszínen tud székhelyet biztosítani a cégeknek, Budapesten és Újlengyelben. Újlengyelt választottam, mert itt nincsen iparűzési adó.

Itt postázzák a leveleket, scannelik, iktatják nekünk a beérkezőket, 6+1 hónapig ingyenesen vehetjük igénybe a szolgáltatást, és utána is olcsó marad.

A bejegyzést követően végre munkába is állhattunk.

Sikerült könnyedén megbirkózni a kezdeti nehézségekkel, az első akadályt könnyedén vettük, ami szerintem nagyon jó teljesítmény. Hamar megvolt a bejegyzs és el is kezdhettük a munkát, smi azóta is pörög.

Vannak kisebb gondok, de ezeket igyekszünk elhárítani, nincs olyan probléma, amit nem tudnánk megoldani. Mindent a saját tempómban tudok intézni, én osztom be a saját és a csapatom idejét is, ezt pedig nem cserélném el semmire. Nem adtam fel, mert egy kis nehézségbe ütköztem, igyekeztem feltalálni magamat és a topcegalapitas.eu segítségével hamar túllendültem a holtponton.

Remélem, hogy nem fogok sok problémába ütközni a karrierem során, de ugye úgy szép az élet, ha zajlik – szokták mondani. Biztosan nem lesz problémamentes a vállalkozás vezetése, a megrendelések teljesítése, de bízom benne, hogy mindent ilyen jól sikerül majd megoldani, ahogyan a cégbejegyzés és a hiányzó székhely gondját is megoldottuk.

Remélem, hogy nem fogja több elromlott laptop akadályozni a munkát, és nem kell esetlegesen módosítani sem a cégen. Bár, ha cégmódosításra kerülne sor, abban is segíteni tudnak nekünk a topcegalapitas.eu-nál. Ebben is jártasak, nem csak a bejegyzésben.

Igaz, a módosítás talán nem annyira bonyolult, mint a bejegyzés, de ha mégis erre kerülne a sor, akkor sokkal nyugodtabb lennék, ha tudnám, egy hozzáértő cég kezeli az ügyemet, és náluk biztonságban vagyunk, értik a dolgukat és biztosan nem szúrják úgy el, ahogyan lehet, hogy én tettem volna, már a cégbejegyzésnél is.

Még éppen csak indulgat a karrierünk, még nagyon az elején vagyunk a dolgoknak, de már most rengeteg megrendelésünk és határidős munkánk van. Nem panaszkodhatok, úgy néz ki, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sikerült egy valóban működőképes vállalatot létrehoznom.

Örülök, hogy ez így van, és mindenkinek, aki vacillál, aki fél megvalósítani az álmait, azt tudom javasolni, hogy ne féljetek belevágni! Biztosan lesznek buktatók, de a megoldás néha egyszerűbb, mint gondoljuk, nem kell félni, mindent meg lehet oldani.